Διαμέτρημα: 7.65x17mm (.32ACP) στο vz.61; επίσης 9x18mm Makarov στο vz.82 και 9x17mm (.380ACP) στο vz.83
Βάρος: 1.28 kg χωρίς γεμιστήρα
Μήκος (κοντάκιο κλειστό/ανοικτό): 270 / 517 mm
Μήκος κάννης: 115 mm
Ταχυβολία: ca. 850 φυσίγγια ανά λεπτό
Χωρητικότητα γεμιστήρα: 10 ή 20 φυσίγγια
Δραστικό βεληνεκές: 25 μέτρα

Το υποπολυβόλο Scorpion είναι ένα ενδιαφέρον ελαφρό όπλο που είναι κάπως δύσκολο να ταξινομηθεί – είναι ένα πλήρως αυτόματο πλιστόλι για εκτέλεση αυτόματης βολής με το ένα χέρι ή υποπολυβόλο (για επίσης αυτόματη βολή με στήριξη στον ώμο. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν υπέρ και κατά. Παρόλα αυτά, το όπλο αυτό αξίζει μια καλή θέση στην ιστορία των πυροβόλων όπλων. Η ανάπτυξή του άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, με την πρόθεση να εφοδιαστούν διάφορες μονάδες εκτός Πεζικού με ένα ελαφρό όπλο προσωπικής προστασίας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από εκείνη ενός πιστολιού, αλλά χωρίς να είναι πιο δύσχρηστο. Μια άλλη χρήση για το Scorpion προέκυψε για τις Ειδικές Δυνάμεις, επειδή τα πυρομαχικά που επιλέχθηκαν, 7,65×17 Browning / .32 ACP, μπορούν έυκολα να χρησιμοποιηθούν με σιγαστήρα. Τα πρώτα πρωτότυπα αυτού του νέου όπλου κατασκευάστηκαν το 1959, και η επίσημη αποδοχή του για χρήση έγινε στα 1961, με την ονομασία “Samopal Vzor 1961” (υποπολυβόλο, μοντέλο του 1961), ή SA Vz. 61 για συντομία.
Αυτό το όπλο χρησιμοποιήθηκε από διάφορες ομάδες του Τσεχοσλοβακικού Στρατού, και εξήχθη επίσης σε μεγάλες ποσότητες. Μια παραλλαγή του Scorpion κατασκευάστηκε στη Γιουγκοσλαβία, όπου και χρησιμοποιήθηκε σε έκταση ως όπλο των αξιωματικών. Αρκετά Scorpion κατέληξαν στα χέρια τρομοκρατών, που το προτίμησαν για το μικρό του μέγεθος και την ευκολία να δεχθεί σιγαστήρα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με το ένα χέρι, όπως τα περισσότερα πιστόλια.

Όταν ο Τσεχοσλοβαικός Στρατός άρχισε να χρησιμοποιεί το Σοβιετικό πιστόλι 9×18 PM στα 1982, το Scorpion επανασχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί αυτά τα μεγαλύτερης ισχύος πυρομαχικά. Οι παραλλαγές του νέου μοντέλου για εξαγωγή, γνωστές με την ονομασία SA Vz.82, κατασκευάστηκαν για τα πυρομαχικά 9×17 Browning / .380 ACP. Οι τελευταίες παραλλαγές της οικογένειας Scorpion κατασκευάστηκαν νωρίς στη δεκαετία του 1990, και περιελάμβαναν τα «στρατιωτικού τύπου» πιστόλια SA 391 και τα «πολιτικού τύπου» SA91, που ήταν μόνο ημιαυτόματης λειτουργίας. Και οι δυο τύποι χρησιμοποιούσαν πυρομαχικά 9Χ19 Luger / Parabellum. Το SA391 διατίθεται ακόμα σε υποψήφιους αγοραστές από το φημισμένο εργοστάσιο CZ-UB.

Το υποπολυβόλο Scorpion λειτουργεί με την αδράνεια, με πρωτότυπο μηχανισμό μείωσης της ταχυβολίας. Ο μηχανισμός αυτός χρησιμοποιεί ειδική σχαστηρία που ακινητοποιεί το συγκρότημα κλείστρου στην πίσω θέση. Ένα ειδικό έμβολο παλινδρομεί πάνω-κάτω στο κανάλι που υπάρχει στη λαβή του πιστολιού. Όταν το κλείστρο φθάσει στην ακραία οπίσθια θέση του, χτυπά το έμβολο και κατόπιν ακινητοποιείται από τη σχαστηρία. Το έμβολο παλινδρομεί μέσα στο κανάλι του, και κατά την επιστροφή του ωθεί τη σχαστηρία για να απελευθερωθεί το κλείστρο. Αυτή η αλληλουχία έχει συνέπεια την μείωση της ταχυβολίας σε 850 βολές/λεπτό, που είναι μια λογική τιμή. Η βολή ελέγχεται από το μηχανισμό σκανδάλης, με ξεχωριστή σφύρα και χειροκίνητο μοχλό ασφάλειας / επιλογής πυρός, που επιτρέπει βολή κατά βολή ή πλήρως αυτόματη βολή. Ο μοχλός όπλισης έχει τη μορφή διπλών ολισθητήρων, που βρίσκονται εκατέρωθεν του άνω μέρους του κορμού από πρεσσαριστό ατσάλι. Το κάτω μέρος του κορμού, όπου συνδέεται η λαβή, ο μηχανισμός σκανδάλης και ο γεμιστήρας, είναι κατασκευασμένο από κατεργασμένο ατσάλι.

Οι γεμιστήρες έχουν διπλή σειρά φυσιγγίων, ενώ η χωρητικότητα ποικίλει ανάλογα με την παραλλαγή και το διαμέτρημα (η στάνταρ χωρητικότητα είναι 10 ή 20 φυσίγγια). Το όπλο διαθέτει αναδιπλώμενο κοντάκιο, κατασκευασμένο από χοντρό σύρμα, και συνήθως παραδίδεται με δερμάτινη θήκη και θήκη γεμιστήρα.