Δράση: Μονή
Διαμέτρημα: .45 ACP
Χωρητικότητα: 7 φυσίγγια
Μήκος κάννης: 125 mm
Βάρος: 1080 g
Συνολικό μήκος: 216 mm

Η ιστορία του πιστολιού Colt M1911 άρχισε στα πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα, όταν ο διάσημος σχεδιαστής John M. Browning άρχισε να αναπτύσσει σχέδια ημιαυτόματων πιστολιών για την εταιρεία Colt. Στα 1906 – 1907 o στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε δοκιμές για την αντικατάσταση των υπηρεσιακών περιστρόφων με καινούργια, ημιαυτόματου τύπου πιστόλια. Ο στρατός επιθυμούσε διαμέτρημα .45 ιντσών για το νέο πιστόλι, ώστε ο Browning σχεδίασε τα δικά του πυρομαχικά με βολίδα βάρους 15.64 γραμμαρίων (230 grain), και κατόπιν σχεδίασε ένα νέο πιστόλι. Στα 1911, μετά από εκτεταμένες δοκιμές, το νέο πιστόλι και το φυσίγγιό του, που σχεδιάστηκαν από τον Browning και κατασκευάστηκαν από την Colt, έγιναν αποδεκτά για χρήση από το στράτευμα των ΗΠΑ με τον κωδικό Μ1911. Πριν και κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου κατασκευάστηκαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο από τα πιστόλια αυτά, κυρίως από την Colt και το οπλουργείο Springfield, όπως επίσης και από την Remington-UMC, την Burroughs, την Savage και μερικές ακόμη εταιρείες. Τα δικαιώματα παραγωγής του σχεδιασμού Colt / Browning πωλήθηκαν επίσης σε μερικές ξένες χώρες, όπως η Νοργηγία και η Αργεντινή.

Στα 1926 έγιναν βελτιώσεις στο αρχικό σχέδιο, σύμφωνα με οδηγίες του Τμήματος Οπλισμού του Στρατού των ΗΠΑ. Αυτές οι αλλαγές αφορούν στα πιο κάτω σημεία (βλέπετε την εικόνα):

1) Πιο πλατύ εμπρόσθιο σκόπευτρο
2) Μεγαλύτερο μήκος της σφύρας (“κόκκορα”)
3) Κοντύτερη σκανδάλη
4) Καμπύλο περίβλημα ελατηρίου
5) Απλοποιημένη εγχάραξη καλυμμάτων χειρολαβής
6) “Μαξιλαράκια” για το δείκτη πίσω από τη σκανδάλη
7) Μεγαλύτερου μήκους μοχλός ασφαλείας

Το βελτιωμένο σχέδιο έγινε δεκτό από τον Στρατό των ΗΠΑ ως πιστόλι τύπου Μ1911Α1, και χρησιμοποιήθηκε με εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν αντικαταστάθηκε από το πιστόλι Μ9 (Beretta 92FS κατασκευασμένο στις ΗΠΑ).

Tα εμπορικά Colt αυτού του σχεδιασμού είναι γνωστά ως “Κυβερνητικά” μοντέλα. Στα 1929, η Colt παρουσίασε το πιστόλι Super Automatic του τύπου αυτού με το νέο διαμέτρημα .38, μια πιο καλοσχεδιασμένη παραλλαγή του παλαιότερου αυτόματου .38. To νέο πιστόλι είχε μεγαλύτερη χωρητικότητα γεμιστήρα (9 φυσίγγια) και χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Η παραλλαγή αυτή κατασκευάζεται ακόμη και χρησιμοποιείται κυρίως ως αγωνιστικό πιστόλι, λόγω της εξαιρετικής ακρίβειας βολής που διαθέτει.

Στην περίοδο 1970 – 1983, η Colt κατασκεύασε τα “Κυβερνητικά” μοντέλα πιστολιού Mk IV σειράς 70, που είναι σχετικά πιστά αντίγραφα του αυθεντικού Μ1911Α1, αλλά με βελτιωμένα έδρανα κάννης. Από τα 1983, η Colt κατασκευάζει το πιστόλι Mk IV σειράς 80, που διαθέτει επιπρόσθετη ασφάλεια επικρουστήρα. Το τελευταίο προϊόν της Colt, το Μ1991Α1, διαθέτει επίσης τα έδρανα της σειράς 80 με ασφάλεια επικρουστήρα.

H Colt ανέπτυξε επίσης μερικές πιο συμπαγείς παραλλαγές των εμπορικών πιστολιών της πλήρους μεγέθους. Οι αποκαλούμενες παραλλαγές “Commander” (διαθέσιμα ως “Commander μάχης”, “Ελαφρά Commander” με ειδικά κράματα πλαισίου κτλ.) έχουν πιο κοντή κάννη (μήκους 108 mm ή 4.25 ιντσών), με το πρότυπου μεγέθους πλαίσιο και λαβή, και τυπική χωρητικότητα γεμιστήρα 7 φυσιγγίων για διαμέτρημα .45 ACP. Τα πιστόλια αυτά ήταν επίσης διαθέσιμα σε διαμέτρημα .38 super και 9mm Luger. Στα 1972, ο Στρατός των ΗΠΑ άρχισε να χρησιμοποιεί το πιστόλι Μ15, που αναπτύχθηκε από το οπλουργείο Rock Island, πολύ παρόμοιο με το Combat Commander, ως ένα όπλο αυτοάμυνας για υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Αυτά τα όπλα διέθεταν μια ένθετη πλάκα από μπρούτζο στο αριστερό κάλυμμα χειρολαβής, όπου γινόταν εγχάραξη του ονόματος του κατόχου.

Μια ακόμα πιο συμπαγής παραλλαγή, το Colt Defender, είχε επίσης την πιο κοντή λαβή που περιόριζε τη χωρητικότητα του γεμιστήρα σε 6 φυσίγγια .45ACP. Η κάννη του Defender έχει μήκος 76mm (3 ίντσες). Τα εμπορικά πιστόλια αξιωματικών της Colt ήταν επίσης πολύ παρόμοια με τα Defender.

Εκτός από την Colt, αμέτρητες άλλες εταιρείες στις ΗΠΑ και αλλού κατασκεύασαν σχεδόν πανομοιότυπα πιστόλια με το Μ1911. Μερικά εκατομμύρια πιστόλια κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου από πολυάριθμες εταιρείες μέσω συμβολαίων παραγωγής με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, και πιθανότατα ακόμη περισσότερα κατασκευάστηκαν για το εμπόριο. Οι πιο κοινοί “κλώνοι” του Μ1911 κατασκευάζονται από τα οπλουργεία Springfield, Les Baer, Kimber, Wilson, STI, Para Ordnance και πολλά, πολλά ακόμη. Επίσης, πολλά πιστόλια στον τύπο του Μ1911 κατασκευάζονται με ειδική παραγγελία για υπηρεσιακή χρήση, σκοποβολή και αυτοάμυνα.

Από τεχνικής πλευράς, το Μ1911 είναι ένα ημιαυτόματο πιστόλι με λειτουργία μέσω ανάκρουσης, ασφαλιζόμενου κλείστρου. Έχει σκανδάλη μονής δράσης με ασφάλεια τοποθετημένη στο πλαίσιο του πιστολιού, η οποία ασφαλίζει τη σφύρα και το μηχανισμό ολίσθησης. Η σφύρα (“κόκκορας”) μπορεί να ασφαλιστεί στην οπλισμένη ή στη μη οπλισμένη θέση, επιτρέποντας τη μεταφορά του ασφαλισμένου πιστολιού με σηκωμένη σφύρα και φυσίγγιο στη θαλάμη. Επιπρόσθετος αυτόματος μηχανισμός ασφαλείας που βρίσκεται στο πίσω μέρος της χειρολαβής κλειδώνει το μηχανισμό όταν το πιστόλι δεν κρατιέται με το σωστό τρόπο. Η κάννη και η γλίστρα (κλείστρο) συνδέονται με στιβαρούς συνδέσμους στο πάνω μέρος της κάννης, λίγο μπροστά από τη θαλάμη. Μετά τη βολή, η κάννη και η γλίστρα οπισθοδρομούν για μικρή απόσταση, κατόπιν το πίσω μέρος της κάννης χαμηλώνει μέσω κεκλιμμένου συνδέσμου και η κάννη απελευθερώνει το κλείστρο. Το κλείστρο οπισθοδρομεί εντελώς, εξάγοντας και ακτινάσσοντας το χρησιμοποιημένο κάλυκα, ενώ εισάγει στη θαλάμη το επόμενο φυσίγγιο επιστρέφοντας στη θέση της. Όταν αδειάσει ο γεμιστήρας, ειδικός μηχανισμός κλειδώνει το κλείστρο στην οπίσθια (ανοικτή) θέση. Το πιστόλι τροφοδοτείται από τον γεμιστήρα 7 φυσιγγίων μονού στοίχου. Το κουμπί απελευθέρωσης του γεμιστήρα βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του πλαισίου, ακριβώς πίσω από τον προφυλακτήρα της σκανδάλης.

Οι μοντέρνοι “κλώνοι” του Μ1911 μπορεί να διαφέρουν, λίγο ή περισότερο, από την πιο πάνω περιγραφή. Π.χ. τα πιστόλια αυτά μπορεί να διαθέτουν φαρδύτερα πλαίσια που μπορούν να δεχθούν γεμιστήρες διπλού στοίχου με μεγαλύτερη χωρητικότητα, τα πλαίσια μπορεί να είναι κατασκευαμένα από ατσάλι, κράματα αλουμινίου ή πολυμερή υλικά, μερικά έχουν σκανδάλη διπλής δράσης ή ακόμα και μόνο διπλής δράσης, αμφιδέξιους μοχλούς ασφάλειας κτλ.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι αυτό το άρθρο είναι πολύ συνοπτικό, αφού πιθανότατα το Colt M1911 είναι το πιο φημισμένο όπλο στον κόσμο, γνωστό για την αξιοπιστία του, την εύκολη συντήρηση και την απλότητά του. Παραλλαγές του πιστολιού με εξαιρετική βαλλιστική ακρίβεια καθώς και πολλά άλλα πιστόλια με παρόμοιο σχεδιασμό χρησιμοποιούνται ακόμη σε μεγάλη έκταση από διάφορες στρατιωτικές μονάδες και υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ.